top of page
Search

5 moduri de a folosi comunicarea nonverbală și paraverbală pentru a rezolva conflicte

  • Writer: Șerban Turda
    Șerban Turda
  • Aug 3, 2020
  • 3 min read

Cele mai importante informații schimbate în timpul conflictelor și discuțiilor în contradictoriu sunt adesea comunicate nonverbal și paraverbal. Aceste mesaje sunt conduse de emoții și transmise prin expresii faciale, postură, gesturi, ritm, ton, și intensitate a vocii.


In 1981 profesorul de psihologie Albert Mehrabian de la Universitatea din California, Los Angeles, a prezentat în cartea sa Silent messages un concept dezvoltat în urma unui studiu privind comunicarea emoțiilor, numit regula 7-38-55. Acest concept prevede că 7% din semnificația mesajului este transmisă prin cuvinte, 38% prin tonul, volumul si ritmul vocii, iar 55% prin limbajul corpului, mimică și gesturi.


Când suntem supărați, cuvintele pe care le folosim transmit rareori dificultățile și nevoile din centrul problemei. Când suntem atenți la ceea ce se simte, pe lângă ceea ce se spune, ne conectăm mai profund la propriile noastre nevoi și emoții și la cele ale celorlalți.


Iată 5 modalități pentru a folosi comunicarea nonverbală și paraverbală în avantajul vostru într-un eventual conflict:


1. Calibrați-vă propria comunicare nonverbală și paraverbală


O comunicare eficientă în timpul unui conflict necesită capacitatea de a calibra modul în care comunicați. Folosiți-vă abilitățile de ascultare, evaluați cum se simt celelalte persoane și ajustați-vă comunicarea nonverbală ca răspuns. Aceasta va comunica mult mai multe despre reacția voastră decât orice le-ați putea spune.

Când dezbateți principalele puncte intr-o discuție, încercați să vă modificați comportamentul pe baza semnalelor pe care le primiți de la ceilalti participanți. Chiar dacă argumentele voastre în sine nu se schimbă, schimbarea mesajelor nonverbale si paraverbale este eficientă.

Un ton calm al vocii, o atingere liniștitoare sau o expresie facială interesată sau preocupată pot ajuta mult la relaxarea unei discuții tensionate.


2. Observați limbajul corpului la celelalte persoane


Conform regulii 7-38-55, 93% din semnificații nu sunt comunicate prin cuvinte. Vocea și limbajul corpului sunt mult mai importante decât ceea ce spui de fapt. Dacă limbajul corpului omologului tău indică că este pe cale să își iasă din fire, vorbește calm și simplu pentru a-l liniști și a încetini ritmul discuției.

Ar trebui să căutați întotdeauna o metodă care să încurajeze cealaltă parte să-și lase garda jos și să nu mențină o poziție defensivă. Într-o discuție eficientă, ar trebui să încercați să construiți o relație de cooperare cu partenerul și să găsiți modalități de a elimina tensiunea atunci când este posibil.


3. Monitorizați modelele de vorbire ale omologului


Cu toții avem un mod de a spune adevărul. Dacă puteți identifica cum arată și sună partenerul de discuție atunci când este sincer, veți putea detecta abateri de la acel tipar care pot semnala o minciună. Oamenii care sunt necinstiți sau exagerează tind să folosească mai multe cuvinte și efort decât este necesar pentru a-și comunica punctul de vedere.

Folosiți-vă abilitățile de ascultare pentru a observa astfel de tipare și a înțelege mai clar mesajele transmise.


4. Căutați inconsecvențele dintre cuvintele rostite și comportamentul nonverbal


Acordați atenție modului în care vorbesc și acționează partenerii de discuție. Cuvintele pe care le spun se potrivesc cu modul în care se poartă? Uită-te la oamenii care nu vorbesc. Ce îți semnalează limbajul corpului? Amintiți-vă că cuvintele lor rostite reprezintă doar șapte la sută din comunicarea lor și căutați indicii nonverbale care le contrazic cuvintele.

De asemenea, este important să vă asigurați că mesajele nonverbale corespund celor spuse. Dacă expresiile voastre faciale reprezintă presiunea și nu puteți menține contactul vizual, veți comunica nesiguranța voastră celuilalt, indiferent de ceea ce veți spune.


5. Învățați să folosiți diferite tonuri vocale


Conform regulii 7-38-55, tonul vocii reprezintă 38% din semnificația mesajului în comunicare. Stăpânirea folosirii vocii vă poate ajuta să deveniți un comunicator mai bun prin îmbunătățirea transmiterii argumentelor voastre. În funcție de situație, diferite tonuri vocale pot fi mai potrivite decât altele. În unele circumstanțe, vocea asertivă, hotărâtă este favorabilă, alteori, o voce calmă, primitoare care promovează cu ușurință colaborarea este cea justă.


Când vă aflați în mijlocul unui conflict, acordând o atenție deosebită semnalelor nonverbale ale altei persoane vă poate ajuta să aflați ce spune cealaltă persoană. Acest lucru vă va permite să răspundeți într-un mod care creează încredere și ajunge la rădăcina problemei.


Abilitatea voastră de a citi cu precizie o altă persoană depinde de propria conștientizare emoțională. Cu cât sunteți mai conștienți de propriile emoții, cu atât va fi mai ușor să deslușiți indiciile de dincolo de cuvinte care dezvăluie ceea ce simt ceilalți.

 
 
 

Comments


Join our mailing list

Never miss an update

Contact

or to the email / ori la adresa de email:

Email: conflicte.training@gmail.com

Thanks for submitting!
Multumesc pentru mesaj!

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Instagram

SC Conflicte si Training SRL powered and empowered by   Silviu Petrariu

bottom of page